Kartulite söömine võib suurendada 2. tüüpi diabeedi tekke riski. Risk sõltub valmistamisviisist – kartul iseenesest on hea toit.
Uuring, milles jälgiti enam kui 205 000 täiskasvanu toitumist mitme aastakümne jooksul, näitas, et kolm portsjonit friikartuleid nädalas seostus 20% suurema riskiga haigestuda 2. tüüpi diabeeti (T2D). Küpsetatud, keedetud või püreestatud kartulite tarbimise ja diabeediriski vahel olulist seost ei leitud. Samas hinnati, et kartulite asendamine täisteratoodetega võib diabeediriski vähendada.
Teadlaste sõnul võivad need tulemused aidata nii inimesi, kes soovivad teha tervislikumaid toiduvalikuid, kui ka otsustajaid, kes kujundavad riiklikke toitumissoovitusi.
Friikartulid ja diabeet on seotud
Varasemad uuringud on küll viidanud seosele kartulite ja T2D vahel, kuid tulemused on olnud vastuolulised ning sageli puudus teave valmistamisviiside mõju kohta. „Meie uuring annab põhjalikuma ülevaate, vaadeldes erinevaid kartuli töötlemise vorme, jälgides toitumist aastakümneid ning uurides, milline mõju on kartulite asendamisel teiste toitudega,“ ütles uuringu juhtivautor Seyed Mohammad Mousavi, järeldoktorant Harvardi toitumisosakonnas. „Me viime arutelu sellest, kas kartul on hea või halb, keerukamale ja kasulikumale tasemele: kuidas kartulit valmistatakse ja mida võiks selle asemel süüa?“
Uuring kestis 30 aastat
Uuriti 205 107 mehe ja naise toitumist ja diabeedi kujunemist osalejatena kolmes suures pikaajalises uuringus – Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II ja Health Professionals Follow-up Study. Üle 30 aasta täitsid osalejad regulaarselt toiduküsitlusi, märkides sealhulgas, kui tihti nad sõid friikartuleid, keedetud, küpsetatud või püreestatud kartuleid ning täisteratooteid. Samuti teatasid nad uutest tervisediagnoosidest, sealhulgas T2D-st, ning muudest elustiili- ja tervisefaktoritest, mida uuringus arvesse võeti. Uuringuperioodi jooksul teatas 22 299 osalejat, et neil diagnoositi T2D.
Kolm portsjonit friikartuleid nädalas suurendas diabeediriski 20% võrra
Tulemused näitasid, et kolm portsjonit friikartuleid nädalas suurendas T2D riski 20% võrra. Küpsetatud, keedetud või püreestatud kartulid riski märgatavalt ei suurendanud. Samas leiti, et täisteratoodete – näiteks täisterapasta, -leiva või farro – söömine küpsetatud, keedetud või püreestatud kartulite asemel võib vähendada T2D riski 4% võrra. Friikartulite asendamine täisteratoodetega võib riski vähendada koguni 19%. Isegi friikartulite asendamine rafineeritud teraviljadega võib riski mõnevõrra vähendada.
Reklaam Stiilsed kanepist jalanõud, seljakotid, arvutitaskud, sokid ja mütsid naistele ja meestele leiad siit!

Reklaam Stiilsed kanepist jalanõud, seljakotid, arvutitaskud, sokid ja mütsid naistele ja meestele leiad siit!
Täisteratooted kartuli asemel vähendavad diabeediriski 4%
Teadlased täiendasid oma uuringut uudse meta-analüütilise lähenemisega, et hinnata, kuidas kartulite asendamine täisteratoodetega mõjutab T2D riski. Selleks viidi läbi kaks eraldiseisvat meta-analüüsi: üks kartulitarbimise kohta (13 kohortuuringut) ja teine täisteratoodete kohta (11 kohortuuringut), mis hõlmasid kokku üle 500 000 osaleja ja 43 000 T2D diagnoosi neljal kontinendil. Tulemused olid kooskõlas uue uuringuga.
„Avaliku tervise sõnum siit on lihtne ja mõjuv: väikesed muutused meie igapäevases toitumises võivad oluliselt mõjutada 2. tüüpi diabeedi riski,“ ütles uuringu vanemautor Walter Willett, epidemioloogia ja toitumise professor. „Poliitikakujundajatele annavad meie tulemused märku, et tuleb minna kaugemale üldistest toidukategooriatest ja pöörata rohkem tähelepanu sellele, kuidas toite valmistatakse ja mida need menüüs asendavad. Mitte kõik süsivesikud – ega isegi mitte kõik kartulid – pole võrdsed, ja see vahe on tervisesoovituste kujundamisel ülioluline.“
Viide uuringule https://www.bmj.com/content/390/bmj-2024-082121
Soovitus: Kartulid tuleks panna keevasse vette ning neid tuleks keeta täpselt nii kaua, et need saavad pehmeks. Pärast keetmist tuleb kartulid kohe kurnata mitte jätta need kuuma vette ligunema.
Loe lisaks
Mõni dieet võib depressiooniohtu kasvatada
Vahelduv paast aitab kaalust alla võtta paremini kui kalorilugemine
Vitamiini B1 puudus ja kuidas seda ennetada
Mis on Vahemere dieedi saladus?
Õige toitumine aitab võidelda kroonilise valuga
Tavaline põllumürk glüfosaat hävitab aju tervise
Mida süüa, et vähendada menopausi kuumahoogusid 92% naistest
Magustatud jookide maksud vähendavad tarbimist kuni 50%
Ohtlik ja varjatud vitamiini B1 puudus ning ravimid
Kas mehe ja naise söök peab kaalulangetamiseks erinev olema?