Magneesiumirikas dieet on meie tervisele oluline, sest vähendab DNA kahjustuste ja krooniliste degeneratiivsete häirete riski.
Lõuna-Austraalia ülikooli teadlased mõõtsid 172 keskealise täiskasvanu vereproove, leides tugeva seose madala magneesiumitaseme ja genotoksilise aminohappe, mida nimetatakse homotsüsteiiniks, suure koguse vahel.
UniSA molekulaarbioloog dr Permal Deo ütleb, et magneesiumi vähene tarbimine (alla 300 mg päevas) võib suurendada paljude haiguste riski, kuid selle rolli DNA kahjustuste ennetamisel ei ole inimestel siiani täielikult läbiuuritud.
Madal magneesiumi tase suurendab Alzheimeri, Parkinsoni, seedetrakti haiguste, vähi ja diabeedi tekke ohtu
Madal magneesiumi ja kõrge homotsüsteiini taseme toksiline kombinatsioon kahjustab geene, muutes inimesed vastuvõtlikumaks Alzheimeri ja Parkinsoni tõve, seedetrakti haiguste, mitmesuguste vähivormide ja diabeedi suhtes.
Täisteratooted, tumerohelised lehtköögiviljad, pähklid, oad ja tume šokolaad on kõik magneesiumirikkad toidud, mis aitavad kehal energiat toota, ehitada hambaid ja luid, reguleerida veresuhkrut ja vererõhku ning tagada südame, lihaste ja neerude korralik töö.

Photo by Jonhy Avagnina.
“Meie uuring näitas otsest seost vere madala magneesiumitaseme (alla 18 mg/l) ja suurenenud DNA kahjustuse vahel isegi pärast soo ja vanuseandmetega kohandamist,” ütleb dr Deo.
Madal magneesiumi tase kiirendab vananemist
“Mõõdeti magneesiumi, homotsüsteiini (Hcy), folaadi ja vitamiini B12 taset veres, mis näitas pöördvõrdelist korrelatsiooni magneesiumi ja Hcy vahel ning positiivset korrelatsiooni magneesiumi, folaadi ja vitamiini B12 vahel. See näitab, et piisavalt kõrge magneesiumisisaldus veres on hädavajalik, et kaitsta meie geene homotsüsteiinist põhjustatud toksilisuse eest, mis suureneb folaadi ja B12-vitamiini puuduse korral.
Kaasautor professor Michael Fenech ütleb, et krooniline magneesiumipuudus häirib tõenäoliselt organismi võimet toota energiat ja uusi rakke, kiirendades kudede vananemist ja muutes inimesed vastuvõtlikumaks paljude haiguste varajasele ilmnemisele.
Magneesium on vajalik 600 ensüümi tööks
Magneesium on inimkehas esinemissageduselt neljas mineraal. Enam kui 600 ensüümi toimimiseks on see vajalik, aga peaaegu 200 ensüümi vajavad seda kriitiliste protsesside aktiveerimiseks kehas.

“Järgmine samm on määrata kindlaks magneesiumi optimaalne tarbimishulk toidu või toidulisandite kaudu ja kuidas see võib mõjutada vähi ja muude krooniliste haiguste teket või progresseerumist,” ütleb prof Fenech.
Tulemused on avaldatud ajakirjas European Journal of Nutrition, https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-024-03449-0
1 Kommentaar
Kommentaarid on suletud.