Mis on Vahemere dieedi saladus?

Mis on Vahemere dieedi saladus?

Vahemere dieet muudab soolestiku bakterite kooslust, parandades mälu, õpivõimekust, tunnetust, soolestiku tervist ning hoiab madalal “halva” kolesterooli taset.

Photo by Andrea Piacquadio

Tulane ülikooli uuring viitab sellele, et Vahemere dieedi ajutegevust parandav mõju võib toimida seepärast, et dieet muudab soolestikus leiduvate bakterite tasakaalu.

Ajakirjas Gut Microbes Reports avaldatud uuringus leidsid Tulane’i ülikooli teadlased, et Vahemere dieeti järgivatel katseloomadel tekkisid selgelt erinevad soolestiku bakterite mustrid võrreldes nendega, kes söövad tüüpilist lääne dieeti. Need bakteriaalsed muutused korreleerusid parema mälu ja kognitiivse jõudlusega.

“Me teadsime, et see, mida me sööme, mõjutab ajufunktsiooni, kuid see uuring näitab, kuidas see toimida võiks,” ütles juhtiv autor Rebecca Solch-Ottaiano. “Tulemused näitavad, et toitumisvalikud võivad mõjutada kognitiivset jõudlust, kujundades ümber soolestiku mikrobioomi.”

Aju töö parandamine ja kolesterooli ohjeshoidmine

Uuring näitas, et 14 nädala jooksul Vahemere stiilis rohke oliiviõliga, kalaga ja kiudainerikka toiduga toidetud rottidel ilmnes nelja kasuliku soolebakterite tüve arvukuse kasv ja viie bakteritüve kahanemine võrreldes nn lääne dieediga ehk küllastunud rasvadest rikast toitu söönud rottidega. Need bakteriaalsed muutused olid seotud parema mälu ja õppimisvõimega.

Täpsemalt seostati bakteri Candidatus Saccharimonas kõrgemat taset parema kognitiivse jõudlusega, samas kui teiste bakterite, nagu Bifidobacterium, suurenenud tase korreleerus kehvema mälufunktsiooniga.

Vahemere dieedi rühm näitas ka paremat kognitiivset paindlikkust – võimet kohaneda uue teabega – ja paremat töömälu võrreldes lääne dieedi rühmaga. Nad säilitasid ka madalama “halva” LDL-kolesterooli taseme.

Dieeti soovitatakse kasutada noorte õpitulemuste parandamiseks

See uuring on esimene, mis hindab Vahemere dieedi mõju mikrobiootale ja kognitiivsete funktsioonide tulemustele võrreldes nn lääne dieediga. Teadlased kasutasid toitumise mõju modelleerimiseks noori rotte, kes olid vanuselt ligikaudselt samaväärsed 18-aastaste inimestega. Dieedid põhinesid inimtoidul. Vahemere dieet näitas selget kasu kognitiivsele paindlikkusele, mälule ja soolestiku tervisele. See viitab võimalikele paralleelidele noorte täiskasvanutega, kelle aju ja keha alles küpsevad.

“Meie leiud viitavad sellele, et Vahemere dieeti või selle bioloogilisi mõjusid saab kasutada selleks, et parandada noorukite õpitulemusi või töövõimet noortel täiskasvanutel,” ütlesid dr Demetrius M. Maraganore ja Herbert J. Harvey. “Kuigi need leiud põhinevad loommudelitel, peegeldavad need inimuuringuid, mis seovad Vahemere dieedi parema mälu ja dementsuse riski vähendamisega.”

Teadlased rõhutavad, et nende mõjude kinnitamiseks ja noorte toitumise, soolestiku bakterite ja ajufunktsiooni keeruka seose paremaks mõistmiseks on vaja laiemaid inimuuringuid.

Vahemere dieedi peamised reeglid

Neile, kes on huvitatud Vahemere dieedile omaste toitumisharjumuste järgimisest, on peamised reeglid järgmised:

– peamise rasvaallikana kasuta oliiviõli

– söö rohkelt köögivilju, puuvilju ja täisteratooteid

– söö kala ja lahjemaid valke

– piira punase liha ja küllastunud rasvade hulka

– tarbi palju kiudaineid erinevatest taimsetest allikatest

Photo by Ron Lach

Viide uuringule: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/29933935.2024.2439490

Loe ka Hea hommikusöök vähendab kaalu ja südamehaiguste ohtu ja Tavaline põllumürk glüfosaat hävitab aju tervise