Kuigi karrageen on vetikatest saadud looduslik aine, pole selle pidev suurtes kogustes tarvitamine turvaline – see võib tekitada soolepõletikke, diabeeti jmt.
Toidu lisaaine karrageen (E 407) võib põhjustada kroonilise põletikulise soolehaiguse, haavandite ja veresuhkru taseme tõusu loomadel. Deutsches Zentrum fuer Diabetesforschung (The German Center for Diabetes Research DZD) teadlased on nüüd uurinud karrageeni mõju inimese soolele ja suhkru ainevahetusele. Nad leidsid näiteks peensoole suurenenud läbilaskvust, mis on tõenäoliselt tingitud soolepõletikust.
Toidulisandit karrageeni – tuntud ka kui E 407 – kasutatakse toiduainetööstuses emulgaatorina ja paksendajana paljudes valmistoodetes. Seda leidub piimatoodetes, jäätises, šokolaadis, purgisuppides, külmutatud toitudes, puljongites jm. Uuringud on näidanud, et lisand võib loomadel põhjustada kroonilise põletikulise soolehaiguse, haavandite ja veresuhkru taseme tõusu. Siiski polnud teada, milline on karrageeni mõju II tüüpi diabeedi tekkeriskile inimestel. Seda küsimust on nüüd uuritud kliinilises uuringus, mida juhtisid DZD teadlased prof. dr. med. Robert Wagner ja prof dr med. Norbert Stefan.
Peensoole läbilaskvuse suurendamine
Uuringus anti noortele tervetele meestele, kelle KMI oli alla 30 kg/m² (keskmine KMI 24,5 kg/m²), lisaks nende tavapärasele dieedile kas karrageeni koguses, mis võrdub ligikaudu kahe- kuni kolmekordse USA päevaannusega või platseebot. Mõlemat rühma vaadeldi kahe nädala jooksul. Tulemused näitasid peensoole läbilaskvuse suurenemist, mis on tõenäoliselt tingitud soolepõletikust.
“Meie uurimine viitab sellele, et karrageeni tarbimine, mis on sarnane loomkatsetes täheldatule, võib kahjustada soolestiku barjäärifunktsiooni,” selgitab prof Robert Wagner. “See võib avaldada pikaajalisi tervisemõjusid ja suurendada põletikuliste haiguste riski.”
Reklaam SUUREPÄRANE KINGIIDEE!

Suurema kehakaaluga osalejatel vähenes insuliinitundlikkus ja tekkisid põletikunähud ajus
Insuliinitundlikkus ehk veresuhkru taset langetava hormooni insuliini efektiivsus väheneb juba enne II tüüpi diabeedi tekkimist. Kuigi 20 uuringus osaleja puhul karrageen insuliini toimet oluliselt ei muutnud, näitasid andmed, et suurema kehakaaluga osalejatel vähendas karrageeni suurem tarbimine insuliini efektiivsust, eriti maksas. Veelgi enam, ülekaalulistel meestel kippusid suurema karrageeni tarbimise korral veres põletikumarkerite tase suurenema ja neil ilmnesid põletikunähud hüpotalamuses – ajupiirkonnas, mis vastutab suhkru metabolismi ja söögiisu eest.
Karrageeni tervisemõjude kohta on vaja täiendavaid uuringuid
“Meie katsealused olid keskmiselt ilmselt ikka veel liiga terved, et karrageenist saada olulisi metaboolseid toimeid,” ütleb prof Norbert Stefan. “Kuid vanematel või ülekaalulistel inimestel võib mõju olla tugevam. Selle kinnitamiseks on vaja täiendavaid uuringuid nendes elanikkonnarühmades.
Teadlased rõhutavad täiendavate uuringute tähtsust. “Arvestades karrageeni laialdast kasutamist toiduainetes, tuleks võimalikke terviseriske tõsiselt võtta,” järeldab prof Wagner. “On oluline, et mõistaksime, kuidas toidu lisaained võivad meie tervist mõjutada, et anda üldsusele põhjendatud soovitusi.”
Wagner, R., Buettner, J., Heni, M. et al. Carrageenan and insulin resistance in humans: a randomised double-blind cross-over trial. BMC Med 22, 558 (2024). DOI: doi.org/10.1186/s12916-024-03771-8
Loe ka Kõige levinumal südameklappide haigusel on ootamatu põhjus!